top of page
Search
  • Writer's pictureTuomas Kaukinen

Ei firmaa saa konkurssiin juhlimalla - eikä hyvillä arvoilla

Pitkän urani aikana olen aina ollut hyvin tulosorientoitunut: tuloksen saavuttaminen on ollut kärkiprioriteettini. Toki olen halunnut vaalia myös muita arvoja – kuten appiukkoni opetusta ”Ei firmaa juhlimalla saa konkurssiin”. Silti ensisijainen tapa edistää liiketoimintaa on mielestäni aina ollut kasvustrategiaan nojaava raaka operatiivinen työ.


Muutama vuosi sitten minua pyydettiin mukaan uimahallimme kahvila-ravintolan omistajaksi. Alahan on varsin vaikea, ja kaiken lisäksi muut omistajat olivat vesipallokavereitani. He olivat tulleet siihen tulokseen, että kun seura ei halua omistaa kahvila-ravintolaa, he voisivat ryhtyä hommaan ja tehdä näin seuralle ja sen jäsenille hyvää. He visioivat, kuinka hienoa olisi palkata omia junioreita kesätyöhön ja huolehtia seuran jäsenille sopivasta tarjonnasta.


Kieltäydyin useasti, sillä pystyin kuvittelemaan kiistat ja sen, miten huono tulos olisi, kun raha ei ohjaisi toimintaa. Koin kuitenkin olevani velkaa harrastukselle, ystäville ja seuralle. Siksi lähdin mukaan – ONNEKSI!


Yhden paikan puuhastelusta on tullut muutamassa vuodessa kymmenen paikan ketju, ja sen liikevaihto nousee miljooniin. Koen, että keskeinen syy kasvuumme ovat yrityksemme aidot, hyvät arvot. Vaikka esimerkiksi koronarajoitukset ovat viimeisen vuoden aikana merkittävästi vaikuttaneet kahvila-ravintoloiden toimintaan, tarjosimme kesätyöpaikan seuramme jokaiselle halukkaalle nuorelle. Tämä on hyvä esimerkki aidosta arvosta. Emme liimanneet toiminnan päälle keksittyjä arvoja strategiatyöpajassa emmekä kirkastaneet sitä markkinointitoimiston avulla mainoslauseeksi – me vain oikeasti tarjoamme seuramme nuorille töitä.


Voimakkaan kasvumme vuoksi olemme alkaneet keskustella myös toiminnan ammattimaistamisesta sen arvoja unohtamatta. Sparraava konsulttimmekin totesi huuli pyöreänä, ettei hän ole koskaan nähnyt firmaa, jossa ei puhuttaisi ensimmäisenä tuloksesta ja rahasta, vaan siitä, miten mukavaa on ottaa huomioon asiakkaat ja muu ympäröivä yhteisö.


Arvoistamme on seurannut paljon hyvää: yhteisömme ja asiakkaamme tukevat meitä, meille tarjotaan uusia paikkoja toiminnan pyörittämiseen, ja meillä on riittävästi työntekijöitä. Tuloksemme on koronasta ja kasvusta huolimatta positiivinen. Aidot, oikeat arvot pitävät huolen tuloksesta, kun me pidämme huolta arvoistamme.


Tunnen syvää ylpeyttä omistajaporukastamme ja liiketoiminnastamme.0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page