top of page
Search
  • Writer's pictureTuomas Kaukinen

Yhdessä ratkaisemisen voima

Operatiivisen urani päätteeksi olen sukeltanut syvemmälle konsultoinnin maailmaan kohdaten matkallani monenlaisia haasteita. Näistä kokemuksista olen ammentanut arvokkaita opetuksia perinteisen neuvonannon rajoituksista. Tässä blogissa haluan avata syitä siihen, miksi olen valinnut yhdessä ratkaisemisen lähestymistavan neuvonannon sijaan. Toivon, että itse hyväksi kokemaani voi hyödyntää joku muukin paremman yhteistyön ja ongelmanratkaisun löytämiseksi.

Nöyryyteni on aina ohjannut minua välttämään "minä tiedän" -asennetta, sillä olen itse kokenut sellaiset asenteet ärsyttävänä urani varrella. Korostan aina, että yritys ja sen ihmiset ovat aarreaitta parhaalle tiedolle, ja minun tehtäväni on yhdessä kaivaa tämä tieto esiin. Tiedän, ettei ole olemassa yhtä oikeaa tai väärää polkua. Valitettavasti neuvonannon tiellä törmää ajoittain ihmisiin, jotka eivät ole valmiita ottamaan vastaan apua tai näkemyksiä. On inttäjiä, kieltäjiä ja jopa "vääräksi todistajia", jotka toteuttavat ohjeet ”perseillen” osoittaakseen neuvot huonoiksi.

Yksi konkreettinen esimerkki tärkeästä opetuksesta tapahtui, kun saimme tänä syksynä maaliin yhden yrityksen johtamisratkaisun. Ratkaisu liittyy tilanteeseen, kun yritys kasvaa. Johdosta muutama tunnisti haasteen ja halusi ratkaista sen ennakolta, säästäen arvokasta työaikaa. Muistin omat kokemukseni vastaavasta tilanteesta omassa yrityksessäni. Olin löytänyt yhden hyvän tavan yritettyäni montaa huonompaa. Tämän jälkeen olin soveltanut samaa johtamisratkaisua toisessa yrityksessä, ja se osoittautui toimivaksi silloinkin. Lähtötilanteessa ollessa identtinen voisin sanoa, että "tiedän takuuvarmasti yhden oikean polun". Itsevarmana nyt oikaisin ja loin valmiit askelmerkit johtoryhmälle. Johtoryhmän olisi tarvinnut vain sanoa kyllä ja toteuttaa. Ratkaisuani ei hyväksytty, sillä en osallistanut koko ryhmää ja antanut heidän löytää vastausta itse. Muutoksia ei tehty silloin, vaan vasta parin vuoden päästä, kun johtamisongelma paisui suuremmaksi. Vaikka tilanne nyt on parempi, menetimme paljon aikaa, vaivaa ja rahaa. Kaiken tämän olisi voinut säästää, jos en olisi oikaissut ja olisimme yhdessä ratkaisseet asian.

Tänä päivänä vältän suoria neuvoja. Saavun tilanteisiin ulkopuolisena, tiedostaen, ettemme voi aloittaa yhdessä ratkaisemista ennen kuin ryhmä itse tunnistaa ja haluaa ratkaista asian.0 comments

Yorumlar


Post: Blog2_Post
bottom of page